Espresso Martini – et opkvikkende twist på en velkendt klassiker

Hvis du leder efter en drink, der både fungerer som en opkvikker og puster liv i selskabet, så kan en Espresso Martini med sit indhold af opkvikkende kaffe og humørboostende vodka meget vel være det, du søger. Drinken brillierer både til brunchen, til aftenkaffen og til fester og har således chokstartet hyggelige og sjove stunder siden 1980’erne.

Her finder du vores bedste opskrift på den frække Espresso Martini, så du kan få et lækkert energiboost, når du har brug for det

Hvad er en Espresso Martini helt præcist?

Espresso Martinien er kort fortalt en kold cocktail med kaffesmag, som laves med vodka, kaffe, kaffelikør og sukkersirup.

Om så det er i baren eller i James Bond-filmene (shaken, not stirred), er de fleste har nok stødt på en af verdens mest klassiske og ikoniske cocktails: martinien. På trods af navnet, er Espresso Martinien dog ikke reelt en ægte martini, idet den hverken indeholder gin eller vermouth – men det smager den heldigvis ikke mindre godt af.

Espresso Martiniens ophav er lidt usikkert, men den mest udbredte historie bag drinken går tilbage til 1980’erne til en bartender ved navn Dick Bradsell. Ifølge Bradsell kreerede han spontant cocktailen, da en unavngiven – og ifølge historien senere meget berømt – model besøgte hans bar og bad ham lave en drink, der både kunne kvikke hende op og give hende en ordentlig kæp i øret. Bradsell leverede, og da barens kaffemaskine var inden for rækkevidde og vodka var tidens modespiritus, blev Espresso Martinien født.

Sådan laver du selv en Espresso Martini:

Espresso Martinien serveres traditionelt i et martiniglas men tager sig også smukt ud i en champagneskål. Fælles for disse glastyper er, at de med deres lange stilk forhindrer opvarmningen af den afkølede drik, der serveres uden is.

Hvorvidt kaffen skal være nybrygget og varm eller kold (koldbrygget eller nedkølet) for det bedste resultat er en smagssag, så her giver det mening at eksperimentere, indtil du rammer netop det resultat, du selv synes er lækrest. Dog er det altid en god idé at bruge en velsmagende kaffe af god kvalitet.

Risikoen ved et bruge kold kaffe er, at det kan være sværere at opnå det flotte skum på toppen, som karakteriserer en vellavet, klassisk Espresso Martini. Hvis du vil modvirke dette, kan du eventuelt prøve at tilsætte 1 del æggehvide, hvilket giver et lækkert skum men ikke påvirker smagen.

Bruger du varm kaffe, er det til gengæld vigtigt, at du ryster ingredienserne straks efter, at kaffen er blevet tilsat, da isterningerne ellers når at smelte for meget, hvilket udvander drinken og gør smagen mindre kraftfuld. Hvis der er skum på kaffen, når du tilsættelser den, er det desuden lettere at opnå det perfekte skum på en Espesso Martini.

Der findes mange bud på, hvordan man sammensætter den perfekte Espresso Martini, men her får du vores bedste bud på en opskrift, der giver en lækker, skummende version, som kan sætte festen i gang eller gøre aftenkaffen mere spændende.

Ingredienser

  • 3 dele vodka
  • 3 dele Kahlua
  • 3 dele varm espresso
  • 1 del sukkersirup
  • Isterninger til shakeren
  • 2-4 kaffebønner til pynt

Sådan laves den

  • Nedkøl et martiniglas ved at fylde det med isterninger
  • Fyld shakeren med is og tilføj derefter de flydende ingredienser. Ryst med det samme godt til i mindst 15-20 sekunder, indtil indholdet er helt nedkølet, og der er dannet skum
  • Tøm glasset for isterninger og tør det eventuelt af
  • Sigt indholdet af shakeren ned i glasset
  • Pynt drinken med kaffebønnerne, der forsigtigt placeres oven på skummet

Bonus

  • Som kaffelikør bruges traditionelt Kahlúa, men denne kan nemt udskiftes med eksempelvis Tia Maria eller din egen favorit
  • Idet kaffelikør i sig selv tilføjer sødme til drikken, kan sirup udelades, hvis du foretrækker en mindre sød version
  • Mens drinken traditionelt pyntes med kaffebønner, fungerer en snoet strimmel citron- eller appelsinskræl også glimrende

Lej En Bartender Til Dit Næste Event!